BESZÉLJ SZABADON!

 

A börtönben szerzett tapasztalataink alapján társadalmi érzékenyítő programot indítottunk  középiskolás korúak körében. Célunk, hogy a fiatalokat elfogadóbbá és nyitottabbá tegyük a büntetés-végrehajtási rendszerből szabadultakkal, csökkentve ezáltal az elítélt bűnelkövetők kirekesztettségét és elősegítve társadalmi reintegrációjukat

A Tévelygőkért Alapítvány középiskolások számára érzékenyítő és toleranciára nevelő programot állított össze. A programban a Feldmár Intézet szakmai hátterével, tapasztalati munkatársaink segítségével ismertetjük meg a gyerekeket a börtönök világával. Az, hogy mi vezet egy embert a 21. századi Magyarországon, hogy börtönbe kerüljön, nyilván nem írható le pár mondatban. Minden sors, minden élmény más és más. Ahogyan a börtönben átéltek is más és más nyomot hagynak az emberben.

És, persze, ahány börtön, annyiféle. Munkánk során megismertük a különféle büntetés-végrehajtási filozófiákat és gyakorlatokat, a körülményeket és problémákat, amelyekkel a BV szakma küzd a mai valóságban. De ismerjük a fogvatartottak túlélési technikáit és módszereit is, a börtön-beli különleges szabályokat. Mindezeket, vagyis mindezekből azt, ami a legfontosabb, átadjuk a "Beszélj szabadon!" program keretében. Fontos, hogy minél több tiszta és értelmes gondolattal találkozzanak a gyerekek, a nehéz életkörülményekről szóló -egyébként valós- történetek, a betyár romantika, a személyes sorsok fájdalma mögött olyan emberektől halljanak a felelősségről, bűnről, büntetésről és megszabadulásról, akik maguk is átélték mindazt, amiről beszélnek.

A "Beszélj szabadon!" programban néhány olyan gyakorlatot is elvégzünk a gyerekekkel, amit a börtönben a Mesekör programban a fogvatartottakkal szoktunk csinálni. Ezek a gyakorlatok fejlesztik az önismeretet, segítik a nyílt, szégyen-mentes kommunikációt.

A program minimum másfél órás és egyszerre maximum huszonöt gyerekkel tudunk foglalkozni.